неделя, 10 януари 2016 г.

„Мина и магията за предсказание“ („Мина“ – втора книга) на Весела Фламбурари

   Нови магии и приключения
   
   Първата книга за Мина („Мина, магиите и бялата стъкленица“) ми направи много добро впечатление. Ако нещо ме е вълнувало повече тези дни, то е появата и на втората – „Мина и магията за предсказание“ („MBG Books“, 2015). За това удоволствие си отпуснах една цяла вечер, без да ме смущават други ангажименти, просто защото се нуждаех от по-пълна връзка с книгата. Какво толкова може да привлече един възрастен човек към детска книга, ще попитате вие. Съмнявам се да има някой, който да не помни книгите от детството си, героите им и какво е почувствал при четенето им. Книгите са една от връзките към детството, която не избледнява и след тридесет години. Помня кориците, илюстрациите и отделни сцени, вълнувам се ако мярна някъде същите тези книги. Книгите за Мина сякаш ми отвориха по-широк портал не само към миналото като спомен, но и към усещането, което съм изпитвал, потопен в поредното приключение. Забавно е, опитайте. Успеете ли да напипате нишката, ще можете дори да подобрите комуникацията със собствените си деца.

   Всъщност историята на Мина е написана в по-модерен вариант от тези в детството ни, не само заради наличието на Джи и Ес Емови, а и защото може да направи читателите ѝ по-отговорни към заобикалящият ги свят. Весела Фламбурари не разказва само една обикновена фентъзи история, а се стреми да навлезе в детското съзнание по най-приятния за тях начин – чрез собственото им въображение. Малките приказчици, вмъкнати тук-там из книгата са истински тест за възприятията на децата. Тук авторката наистина борави с магия, повярвайте!

   Скоро Мина ще навърши дванайсет години и чувства тялото си по-голямо и по-неудобно. Приключенията в Горната земя са я направили малко по-добра в магиите, но тя знае, че ѝ предстоят далеч по-сериозни и опасни премеждия. В училището за надарени деца „Седем музи“ се случват все неща, с които всеки хлапак би се гордял, но не и директорката Мишева. Мина и близнаците Китан и Янил се пробват като насилници, но това сякаш е оправдано, защото е последствие от наглата кражба на местните злосторници. Но важното е, че добрите герои знаят, че са прекалили и това ще им е като обица на ухото. Мина пък не може да престане да мисли за Бран, изчезнал без следа и чертае планове за откриването му. Междувременно Черният господар на Горната земя е научил, че малката бояра скоро ще се появи отново и готви залавянето ѝ. Сомор стяга армия от черчовеци, които да се противопоставят на защитниците и съюзниците им. Налага се Мина да премине курс на обучение по магии при Пимпанела, за да може да овладее така ценната магия за предсказание, която със сигурност ще наклони везните в полза на доброто. Сега всички чакат знак от тайнствения дневник и се готвят за приключения и битки.

   „Мина и магията за предсказание“ е поредното чудо, сътворено от Весела Фламбурари, а предстои и трета книжка, по която детската писателка все още работи. Както казва Кастин за такива вълнуващи събития: ручей животворен! Изпълнена до крайност с чудеса и прелестни герои, книгите за Мина са пример, който се надявам да последват и други автори. Българската митология е богата и изпълнена с магия, с помощта на която всяко хлапе може да надникне в приказните пространства на въображението и да получи огромен тласък в опознаването на литературната вселена. Самата Весела Фламбурари пише много интригуващи статии, изследващи четенето при децата и нещата около фентъзи вселената в България. Ако се чудите откъде да започне детето ви литературното си пътешествие, книгите за Мина и приятелите ѝ са едно добро начало.

Оценка от мен: 5 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар