понеделник, 17 август 2015 г.

„МОЯТА ПРЕКРАСНА КНИЖАРНИЧКА“ НА ПЕТРА ХАРТЛИБ

   Книжарничката на мечтите
   
   Появиха се доста ревюта на тази малка по обем книжка, някои от които писани от истински книжари, а други от читатели, емоционално свързани с книгите, чак до мозъка на костите си. Аз самият се чувствам част от цялата тази книжна вселена – чета и пиша, за да си обясня лудостта, която „поболява“ една съществена част от човечеството и ги кара всекидневно да потъват в светове, които са сътворени от буйното въображение на писателите. В тази книжка също има лудост, страст и... много, много работа. Да, това е книжка за онази част от книжния бранш, която поема огромната отговорност книгите да стигнат до своенравните читатели, да подклажда постоянно читателската им страст и в същото време да се опитва да оцелее в свят, в който една виртуална платформа се опитва да превземе света. В тази книга „Amazon“ е голямата акула, а реалните книжарници се борят със зъби и нокти да оцелеят в неравната борба. За книжарите тази борба е всекидневие.

   „Моята прекрасна книжарничка“ („Сиела“, 2015, с превод на Алеко Дянков) е автобиографична книга, книга за Петра Хартлиб, семейството ѝ и една малка книжарничка във Виена. Бъдещата книжарка си няма и представа накъде ще я завее вятърът – има си професия, обичан мъж и деца, с които се справя като всяка друга майка. Едно прибързано решение, дошло спонтанно, ще я направи собственик на малка книжарничка и пространството над нея, което ще трябва да използва за жилище за себе си семейството си. Книжката проследява всички перипетии, свързани с този бизнес, превърнал се в наистина рисково начинание в последните години, където и да е по света. Описани са неуредиците, които възникват сякаш от нищото, дълговете, наемането на нови служители, правилното оползотворяване на всеки сантиметър от основното помещение, поръчките към издатели, отношението към клиентите, денонощната борба всичко да върви нормално, безкрайните списъци с желания на купувачите, необходимостта от рекламен сайт и онлайн платформа за продажби, Доброто разпределение на паричните потоци, за да се спаси от фалит, литературните четения и грижите покрай запазване на постоянните клиенти и начините за набиране на нови. Освен всичко, свързано с работата, трябва да се обърне и внимание към семейството. И още, и още...

   За много читатели, които си нямат представа от този бизнес, книгата би им се сторила по-особена и някак суховата. Дори хумористичните закачки тук-там може да не са достатъчни, за да се настрои читателския интерес, да се предизвика вълнение, както е при много други книги. „Моята прекрасна книжарничка“ е пределно реалистична, дори прекалено. Много голяма част от събитията са просто маркирани и изглеждат като отрязъци, хвърчащи листчета с по няколко изречения. Но това е истинският живот на книжаря и е от особена важност да се усети тази напрегнатост и страст в ежедневието на хората с тази професия. Има читатели, които разбират това и знаят как да се държат щом влязат в книжарницата. Други читатели проявяват изключителна нетърпимост и почти презрение към труда на книжарите, нагнетяват изкуствено обстановката и изискват почти неизпълними неща. Ако пък попаднат на стажанти и нови служители, просто не е за разправяне. В книгата са дадени няколко примера за ексцентрични клиенти, които не са наясно със спецификата на работа в книжарниците. Понякога е смешно, друг път е трагично.

   Мисля си, че точно тази книга може да сближи повече читателите и книжарите, да проправи път към едно друго отношение към тази нелека професия. Аз познавам книжари и мога да ви гарантирам, че те са едни своеобразни свъхчовеци, хора с много знания и креативни идеи. Да познаваш добър книжар е привилегия, която не е за изпускане.

Оценка от мен: 4.4 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар