неделя, 26 април 2015 г.

„АННА В РОКЛЯ ОТ КРЪВ“ („АННА“ – КНИГА 1) НА КЕНДАР БЛЕЙК

Анна и по-готините призраци от съвременните романи


   Съвсем не е лесно да се напише свястна книга за призраци в 21 век. „Анна в рокля от кръв“ („Сиела“, 2014) е от сполучливите книги в жанра. И не само защото е предназначена за тийнейджъри. Напоследък се прехласвам именно по книгите за непълнолетни. Би прозвучало съвсем разумно, ако кажете, че се вдетинявам. Ами, просто съм любопитен. Сега това любопитство ме доведе от призрачната Анна и нейната страшна история. И повярвайте – историята наистина е страшна, че и забавна дори.

   Една история за призраци лесно може да ни отведе в 19 век и никой не би се учудил, че по това време хората наистина са си изкарвали акъла, слушайки просто някакви легенди край камината. Но за да се пренесе подобна история в 21 век, трябва умение и прозорливост. И Кендар Блейк е успяла, създавайки доста страшничка история за тийнейджъри, а и не само. Главният герой в нея е Кас – седемнайсетгодишен преследвач на гадни и зловещи призраци. Неговата страст го запалва още от съвсем малък, когато баща му е вършил същото, но с далеч повече професионализъм. Това обаче не се оказало достатъчно за последния и смъртта го застига по особено жесток начин. От него Кас е получил особен нож, притежаващ силата да наранява духове, възвърнали физическата си форма и плътност, и вършейки поразии при живите. Постепенно животът му навлиза в едно твърде подредено ежедневие, без изненади и отклонения. Той пътува от град на град с майка си – бяла вещица със скромни възможности, способна главно в картите „Таро“, забъркването на отвари и продажба на магични сувенири през интернет. С тях пътува и котката Тибалт, която надушва неспокойните мъртъвци.

   Кас получава поредното съобщение за призрак и е принуден да се премести в Тъндър Бей, където зловещата Анна в рокля от кръв убива всеки, който пристъпи прага на дома ѝ. Кас бързо си намира приятели и врагове сред местните ученици и попива всяка информация за Анна. Самата тя се оказва несравнимо по-труден противник и не смята да се придаде лесно.

   Кендар Блейк е сътворила от Кас много притегателен образ за читателите. Работата му на ловец на духове не го е направила като машина за убийства, а по-скоро на момче, влязло в капана на наследените заложби. С напредването на историята той доказва , че е просто хлапе, което се опитва да се прави на твърдо като скала, но в повечето случаи не успява. Редица забавни моменти, свързани с „кралицата“ на училището и самата злокобна Анна, почти ме накараха да повярвам, че ужасийките просто ще се изгубят, давайки път на любовни тръпки и евентуален секс с призрак (!?), но не би. Липсата на тийнейджърски тръпки не ме притесни особено, защото лично аз си очаквах класическите хорър елементи. А те не само присъстваха в изобилие, ами надграждаха доста от познатите прийоми, използвани с тонове в класиките от 20 век. Да знаете, че призрак като Анна не е описван често в литературата и ще се заинтригувате доста от образа ѝ. Двойствеността ѝ е още една причина да е интересна.

   Радвам се, че Блейк не се е оставила на понякога доста лигавата тийн действителност, а е посегнала към страхотиите, които любителите на „кръв навсякъде и по много“ ще оценят веднага. Аз вече приритвам конвулсивно в очакване на продължението, което – надявам се – ще се появи през лятото.

Оценка от мен: 4.3 / 5

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар