понеделник, 10 ноември 2014 г.

"ДЕЦАТА ОТ ГАРОВИЯ СЕЙФ" НА РЮ МУРАКАМИ

Животът на обречените по японски (18+)


   Трудно ми е да си представя друг автор, освен японец, който може да напише подобна книга. След като съм затворил последната страница, с пресъхнало гърло и повторен опит да се науча да дишам, се чувствам като обладан от зъл дух, който ме е накарал да сънувам кошмари. Кику и Хаши са се настанили в съзнанието ми като две зверчета, които продължават да сеят разруха, въпреки опитите ми да ги преместя, за да направя място за следващата книга. Ето колко е силен този Рю Мураками. Няма да му поставя най-високата оценка, защото не желая да ме навестява често в сънищата ми. Да, тази книга е като съновидение от друг свят, като силна отрова, поразяваща тяло и съзнание, опияняваща като литър силен алкохол, излят за секунда в гърлото.

   Какво ги кара тези японци да издевателстват така над европейските си братя с необичайните си книги? Реалността е различна навсякъде по света, но чудовищната реалност на Рю Мураками не попада в скалата на нищо човешко. Де да беше фентъзи или антиутопия. Тази книга е зла на фона на човешките норми и великолепна, ако говорим за въздействие.

   Две деца са изоставени в сейфове на гарата. Кику и Хаши са единствените оживели бебета, късмет, неспохождал нито едно друго. Телата им помнят жегата, излъчвана от металните стени, съзнанието - тупкащото майчино сърце. Животът им предоставя хиляди възможности, които едно приемно семейство превръща в реално изпълними. Мечтите им ги съпровождат, пробуждайки човешкото и скривайки зловещите спомените дълбоко в душите им. Кику има закалка на спортист, а Хаши - възможности да покори музикалната сцена. Но нищо не е такова, каквото изглежда - демоните се пробуждат, поставяйки на карта всичко, което са постигнали до този момент.

   Тук ще срещнете вулгарен език и малко известни сексуални практики, така че може да съберете доста негативизъм, особено ако сте чувствителни и впечатлителни. Но тези елементи са от особена важност за възприемането на самата книга. Стресиращи са и идеите, вплетени в историята: непонятни причини за убийства и осакатяване, неадекватни действия на някои  от героите или усещането на читателя, че всъщност действията, които се извършват, са абсолютно нормални, на фона на зловещата действителност, обрисувана в книгата.

   Наистина впечатляващо, бих казал. "Децата от гаровия сейф"(18+)

Други ревюта:

2 коментара:

  1. Да, впечатляваща книга. Моля, поправи - ВеСислава. Благодаря!

    ОтговорИзтриване