събота, 26 юли 2014 г.

"МАРСИАНЕЦЪТ" НА АНДИ УЕЪР

Куп марсиански неволи и един непоправим оптимист


   Започнаха да валят положителни отзиви за тази книга и аз веднага се втурнах да се снабдя с нея. Анди Уеър просто ще се превърне в един от най-специалните автори за мен още с първата си книга. Каквито и хвалби да изливам, няма да са му в повече. Темата за Марс и колонизирането ѝ вече не е толкова модна тема, но пък начинът по който Анди Уеър е подходил, си е направо страхотен.

   Марк Уотни е изоставен на Марс ранен и в безсъзнание, а екипажът, на който той е член, излита панически, подгонен от мощна пясъчна буря. Уотни трябва да извърши истински подвиг, за да успее да оцелее сред отровната атмосфера и безбрежните пясъци на Червената планета, докато пристигне спасителната мисия. А време има в излишък. Той е ботаник и машинен инженер, което му помага в трудната и пипкава работа с многобройните машинарии на НАСА, които трябва да се поправят и пригодяват за негово удобство. Но, както се казва, не всичко тече по мед и масло, особено на Марс. Уотни решава да води дневник с перипетиите си, без да има особена надежда, че някога някой ще го прочете. Така той води диалог едновременно със себе си (за свое успокоение) и с вероятните си читатели. Изобщо не е лесно. Никак даже.

   Анди Уеър е доста подробен в техническите детайли, което си е обичайно за научната фантастика, но пък тук всичко е толкова правдоподобно описано, че запалените по темата читатели няма как да не останат доволни.

   Черен хумор. Ето това прави от романа на Уеър едно неповторимо изживяване. Неговия герой е всичко друго, но не и скучен. През цялото време той е зает с оцеляването си, но сякаш този животозастрашаващ проблем е някак си "между другото". Готов е по всяко време да се подложи на опасност, само и само да му е удобно и да спечели време с поредната си луда идея. Защо пък да не стане първия земеделец на Марс като отгледа солидна реколта само от няколко картофа в Подслона? За Уотни няма невъзможни неща, особено ако са трудни и почти неизпълними.

   С този роман може да си прекарате прекрасна вечер и да останете напълно задоволени. За развръзката може да се досетите доста рано, но няма начин да не стигнете до края. Ако Анди Уеър продължи да развива таланта си, ни чакат още чудеса от него.

Други ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар