вторник, 1 юли 2014 г.

"ИЗВЕДНЪЖ НА ВРАТАТА СЕ ЧУКА" НА ЕТГАР КЕРЕТ

С Етгар Керет няма как да се скучае


   Не всеки разказ от този сборник се нуждае от задълбочен анализ, дори никой от тях не се нуждае. За два дни усилено мислене как да подходя към разказите, осъзнах степента на трудност, с която трябва да се преборя, за да опаковам в текст едни причудливи мигове от нечий живот. В този сборник, Керет е "ушил" по магически начин лица и души, които се борят да бъдат разбрани, в светове, сътворени от един прекрасен разказвач. Как се оценява реализъм и начин на мислене? Ние, читателите, сме тези, които биха извадили зареден пистолет, за да изнудим автора да ни завладее с поредната си история, иначе просто бихме захвърлили отсеченото дръвче, превърнато в хартия на боклука, като за довиждане натиснем спусъка.

   Керет е разточителен с думите, които се материализират от мисълта му толкова свойски, все едно самият той ги е измислил. Керет изобщо не държи да бъде премерен в изказа си и го показва без притеснение: напливът на сексуалност не се събира в локвичките-разкази, а се шири в океан от разюзданост, която се надгражда почти до извращение. Забавните моменти нямат край, а Керет е създал причудлива вселена от която можем да грабим с пълни шепи. Не му се чудете на Керет за майсторството, а вземете да прочетете за чудесиите в тази книга. Ако прочетете за мъж, чието куче ближе сутрешната му ерекция или за хемороид, взел нещата в свои ръце, не се чудете на автора за разкрепостения език - справил се е отлично. За Керет това е драмата на живота, която се среща под път и над път; това са тайните мисли на хората, които не можем да разчетем, дори да се взираме цял ден в лицата им. Ако прочетете за мъж, който създава друг свят със затворени очи, защото повече му харесва от неговия собствен или за момченце, което моли баща си да удари баба му "от силно по-силно", не се чудете на автора за открития език - справил се е отлично. Просто Керет ни е споделил чуждите мисли, скрити зад някоя врата. Дори да почукате на нея и тя се отвори, едва ли ще ви стане ясно от пръв поглед. Ако прочетете за хора, които стават други само с дръпването не едно ципче или за свят от цветове, създаден от Бог с ограничени възможности, не се чудете на автора за магичния език - справил се е отлично. Керет е евреин по стечение на обстоятелствата, но прекрасен писател. Ако прочетете за жена, която е влюбена в Ари (а Ари се казват всички досегашни нейни любовници) или за момченцето Хилел, за което думичката "искам" е начин да постигне мечтите си, не се чудете на автора за забавния език - справил се е отлично. Етгар Керет ни е предоставил разказите си, за да се позабавляваме на гърба на другите, без да му мислим много. Единственото ви затруднение ще е да разгръщате страница след страница. Трийсет и осем разказа удоволствие.

   Толкова много разкази... Може да ги прочетете без почивка. Може да ги прочетете и на части за няколко дни. На мен ми допадна втория вариант - магията трае по-дълго.

  Още ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар