четвъртък, 12 юни 2014 г.

"КРАЛЯТ В ЖЪЛТО" НА РОБЪРТ У. ЧЕЙМБЪРС

Мистика и ужас от 19 век


   За да се насладим на този сборник с разкази, трябва да се върнем много назад през годините. Двадесет и първи век е само мисъл в разкрепостения ум на фантазьорите сред писателите, наблюдаван от критичния поглед на Хърбърт Уелс и плеядата ранни фантасти около него. Връщаме се още назад... Забравяме за Стивън Кинг, Клайв Баркър, Блати и десетките автори, които са се потопили в лоното на ужаса през двадесети век. Нужна ни е още малко смелост, за да изтрием от паметта си (поне за ден) всичко онова, което сме прочели в жанра на ужаса през миналия век. Намираме се на правилното място - в края на деветнадесети век, когато плавно се създава магията, наречена хорър. По това време, Робърт У. Чеймбърс надниква отвъд нашия свят, за да ни пренесе в друг, в който хората са изпълнени с ужас от непознати сили, бродещи по улиците и навлизащи дълбоко в ума им.

   Първите разкази в сборника копаят дълбоко в човешката душевност и разтърсват онези, които са си позволили да отгърнат тайнствената пиеса "Кралят в жълто". Текстът създава мощно поле, което изкарва от разума им всички нейни читатели и ги побърква. Чеймбърс се е постарал да обрисува картина на скрито напрежение, което читателят сам трябва да открие. Трябваше ми малко време, за да навляза сред тайнството, което облъхва цялата атмосфера на разказите, след което се оставих под властта на думите.

   След кратък преход, разказите се сдобиват с по-различна постройка и цел. Въпреки нетактичния подход на Чеймбърс да ме откъсне така рано от Краля в жълто, останах впечатлен от ярките образи, които след романтичните си изблици, се насищат постепенно със съдържание.

   В прозата на Чеймбърс има нещо, което ме привлича толкова неустоимо, че съм готов да прочета още от неговото творчество.

   Още ревюта:

Няма коментари:

Публикуване на коментар