сряда, 21 май 2014 г.

"ЧЕРНИЯТ АНГЕЛ" НА ДЖОН КОНЪЛИ

Джон Конъли търси злото в чистата му форма


   Романите на Джон Конъли не могат да се преразкажат, защото стилът му на писане не дава отправна точка, от която на човек да му стане ясно къде започва една сюжетна линия или докъде се простира друга. Героите на Конъли нямат ясно минало и бъдеще - те постоянно откриват в себе си неподозирани чувства и усещания, които ги водят в една или друга посока. Положителните и отрицателните им страни се смесват така, че да не може да се определи дали спадат към добрите или лошите персонажи.

    Такъв е и основният герой на повечето романи на автора - детектив Чарли Паркър. Паркър е изтъкан от противоречия - нестабилен и често отмъстителен, а това идва от незавидното му минало, свързано с чудовищни убийци и пословични извратеняци. Той ще нарани или направо ще убие, защото не може да понесе поредната доза гадни спомени, които му напомнят за собствения му провал като съпруг и баща. В миналото е погребал съпруга и дъщеря - жертви на психопат, и сякаш това е единственото, което не му дава мира в този живот. Разумът му често се замъглява от откъслечни спомени, а сънищата го довеждат до самосъжаление и всепоглъщащ страх за живота на любимите му същества. Ако решите да отгърнете тази книга, ще потънете в най-личните му страсти. На много места разсъжденията на Конъли са просто потресаващи. А това не е всичко. Чарли Паркър е преследван от злото, от тъмни сили, които са се впили като пиявици в разума му и се хранят с трупаната години наред тъга. Въпреки незавидния си живот, той продължава да се бори с демоните на миналото и успява да внесе някаква нормалност в живота си. От време на време го осенява прозрение, че е част от нещо невероятно голямо, което той не е способен да прозре напълно. Малко такива детективи сте срещали, нали?

   Около Паркър се навъртат постоянно двама от най-необичайните герои, които съм срещал до сега: Ейнджъл и Луис - гей-двойка с необичайна история. Ето какво казва самият Паркър за тях: "Ейнджъл е пенсиониран крадец, Луис - бивш наемен убиец със страховита репутация в определени среди. И те, както и аз самият, носят в себе си белязано с кръв и смърт минало. Сложни хора са, нееднозначни, с необичайна душевност. Защото ние сме в клопката не само на историческата си съдба, а и в тази на всички онези, с които сме избрали да свържем живота си."

   Не по-малка роля в живота му играе настоящата му приятелка Рейчъл - бивш полицейски психолог и специалист по психологическите портрети на престъпници. Тя, разбира се, е част от пъзела, оформящ като личност Паркър и поредната причина за душевните му терзания.

   Всъщност историята започва (продължава) с безледно изчезналата проститутка Алис, която се замесва със сили не от този свят. Заглавието на романа дава определена насока, но пък цялата главоблъсканица се шири на цели 624 страници. Не се наемам да навързвам сюжетните линии, защото е почти невъзможно. Само да спомена, че дяволите и ангелите имат доста важна роля, от която човечеството може само да си пати. Ето какво пише на задната корица: Goodreads

   Джон Конъли стана моя слабост още с първата си книга. 

1 коментар:

  1. Страхотно написано. И аз много харесвам Джон Конъли, невероятен автор! Продължавайте само така :)

    ОтговорИзтриване