четвъртък, 17 април 2014 г.

"ТЕОРИИ ЗА ПОЛЕТА", ЧАСТ 2 ОТ "МЕТРОЗОНАТА" НА САЙМЪН МОРДЪН

Петрович отново е във вихъра си


  "Теории за полета" отново ни боде с шеметните приключения на Петрович. "Уравненията на живота" ни показа интригуващо начало и край, а героят тепърва ще буни духовете в Метрозоната. Разбунени са най-вече от ЦРУ, които се роят около Петрович и душат, с намерението да го преселят в небитието колкото се може по-скоро. Несвикналите с липсата на информация американци не спират да се питат къде се крие Джихадът на машините.

   Началото е повече от любопитно, когато антигравитацията, съвсем закономерно, се разкрива точно пред младия физик. Медиите се понасят на тълпи, за да запечатат с камерите си събитието. Обаче Самуил няма време да се порадва, защото съпругата му се озовава в болница, а това е достатъчно основание да влее адреналин в изкуственото му сърце. Стотици хиляди Външни вече са заели позиции в подстъпите към Метрозоната, за да отмъстят за прогонването си, а защитниците са готови да им подарят половината територия в пристъп на паника. Няма начин Петрович да не се намеси.

   Мордън не жали по никакъв начин героя си и го поставя в ситуацията да губи кръв, кожа и дори очите си по пътя към победата. Не минава и без традиционните геройства - спасяването на уплашено момиче и куп изпаднали в безсилие хора. Все пак Самуил Петрович не е Супермен и му е необходима помощта на изкуствен интелект. Съвсем скоро и Новият джихад на машините заема своята позиция, този път като част от самия герой.

   Все повече ми става ясно, че "Колибри" са открили за българската публика един талант във фантастиката. Не се осланям само на наградата му - "Филип Дик", а и на умението на автора да държи в напрежение и да изстисква от героите си най-доброто. Потенциалът на поредицата "Метрозоната" е голям, още повече, че има трета и четвърта книга ("Degrees of Freedom" и "The Curve of the Earth").
   Може да намерите всичко за Метрозоната и автора тук.
   Други ревюта за книгата:
Lovebigbooks
Книгозавър
Книголандия

Няма коментари:

Публикуване на коментар