четвъртък, 17 април 2014 г.

"УРАВНЕНИЯТА НА ЖИВОТА", ЧАСТ 1 ОТ "МЕТРОЗОНАТА" НА САЙМЪН МОРДЪН

Шеметни приключения след апокалипсис


    Мордън ни пренася в един доста несигурен свят, който ближе раните си след апокалипсис. Лондонската Метрозона е последното читаво място в Англия, където гениалния физик Самуил Петрович се развихря, изоставил родния си Санкт Петербург, който е преживял ядрена атака. Петрович се е втурнал да изпревари корифеите в теоретичната физика и да постигне немислимото, което ще промени коренно възгледите за Вселената. Героят му непрекъснато се забърква в неприятности, но с пиперливия си руски жаргон и принципното си безсмъртие, успява да се измъкне от всяка ситуация. Петрович е леко дразнещ на моменти, а пък Мордън му е позволил да се държи като мъжкар от екшън филмите; но по-добре да е такъв, отколкото слъзлив мърморко с люта чушка в задника.

   Мястото на действието е ограничено, но пълно с шантавелници, които опонират достойно на чепатия характер на Петрович. Японците също са преживели своя апокалипсис и са пренесли прословутата Якудза в центъра на действието. Някъде из допотопните квартали, се спотайват и руснаците, които участват дейно с неповторимата си напереност и величие; може да са се откъснали от родината си, но са взели атмосферата и идилията на руския бит. Мордън не се притеснява да създава любопитни персонажи и, напълно естествено, залага на въоръжена монахиня, която допълнително нажежава обстановката.

   Мордън е изградил един възможен, от гледна точка не днешните условия, свят, който съвсем не е приключил със самоунищожението си. Точно това е ролята на т.н. Нов джихад на машините, около който витае тайнственост и опасност.

   Напрегната и интересна първа част, която обещава да се превърне по-натататък в потенциален шедьовър. Тук съм доста въодушевен, но историята ми допадна и с нетърпение очаквам продължението, което вече разлиствам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар